Troostdichter
We ‘vieren’ de rivier de IJssel met een speciale dag: de Dag van de IJssel. Op deze dag zetten we de rivier in de schijnwerpers om het unieke van de IJssel aan het publiek te laten zien. Kom ook op zaterdag 28 september 2019.
Dag van de IJssel, IJssel, Kunst, Poëzie, Natuur, Cultuur, Gelderland, Overijssel, IJsselbiënnale, Staatsbosbeheer,
50
post-template-default,single,single-post,postid-50,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive
Troostdichter

Troostdichter

Boudewijn Betzema is Neerlands eerste en tot nu toe enige Troostdichter. Troostdichten is zijn vak. Hij luistert, geeft pure aandacht aan ieder die daar behoefte aan heeft. En dat zijn er veel. In de ruim drie jaar dat hij een luisterend oor biedt in Zwolle, Deventer, Zutphen en Nijmegen komen gemiddeld zo’n 40 mensen in veertien dagen bij hem in z’n Troosthuisje. Dankzij de stichting Troosthuisje zet hij zich in om basale behoeften als aandacht, compassie, empathie en leefbaarheid in de samenleving te behouden en waar mogelijk te vergroten.

In 2017 ontving hij hiervoor van de provincie Overijssel een Stadscheque als Stadsbeweger. In 2018 ontving hij van de gemeente Deventer een cheque om zijn werk als Troostdichter te kunnen voortzetten met als motivatie: “Dat Boudewijn helemaal aan het begin van de hulpverlening staat en zo menigmaal weet te voorkomen dat mensen verder in de problemen raken. Boudewijn werd genomineerd voor de Compassieprijs 2018 en van het Apostolisch Genootschap mocht zijn stichting eveneens een prachtig geldbedrag ontvangen om met zijn werk door te gaan.

Er wordt ingezet op duurzaamheid. Hiervoor is in 2019 contact gezocht -en gevonden- met het Deltion College in Zwolle en is er met stichting Troosthuisje een overeenkomst gesloten om samen te werken. Hierdoor komen jongeren en jongvolwassenen in aanraking met het werk van Boudewijn. Hij heeft direct contact met leerlingen en wordt ingezet bij gastcolleges.

Tot zijn vreugde is er ook vanuit de wetenschap grote belangstelling voor wat hij doet. Met name Rijksuniversiteit Groningen heeft middels Christoph Jedan (hoogleraar ethiek en godsdienst-wijsbegeerte) contact met Boudewijn en heeft hij aan een groepje wetenschappers een mini gastcollege mogen geven. Er staan ook workshops ‘over troost’ in Groningen op het programma.

Locatie, dag en tijd

Op 28 september tijdens ‘Beleef de IJssel’ is de Troostdichter te vinden op het oude voetveer, voor deze dag het ‘Troostpontje’ genoemd in Deventer. Hij is daar speciaal voor u. Goed herkenbaar gesitueerd aan het ponton bij het IJsselhotel, naast het reguliere pontje. Hij is daar de gehele dag aanwezig om, geheel voor niets een luisterend oor te bieden, te troosten en desgewenst verzen voor te dragen of zelfs op verzoek te schrijven. Een unieke kans om de IJssel op een geheel nieuwe manier te beleven.

3 Reactie's
 • Boudewijn Betzema
  Geplaatst op 19:29h, 29 augustus Beantwoorden

  Foto is van Jan Barwegen!

 • ina van den Berg
  Geplaatst op 05:28h, 12 september Beantwoorden

  super mooi daar is echt behoefte aan

 • Boudewijn Betzema
  Geplaatst op 09:14h, 12 september Beantwoorden

  waar wacht je op
  vroeg ze toen ze hem zag zitten voor het oude voetveer bij
  het IJsselhotel in Deventer.
  op jou, zei hij eenvoudig, Ik kom je troosten
  hoe weet jij nou dat ik… stamelde zij.
  ik heb oog voor opgedroogde tranen, glimlachte hij.
  troostrijk zijn is mijn specialisme… Wil je een kop koffie?
  samen gingen ze aan het kleine vierkante tafeltje zitten.
  daar in de stuurhut van het oude pontje.
  hij stak een kaars aan.
  zij vertelde en vertelde.
  hij luisterde alleen maar.
  in het de stuurhut lagen op een rekje allerlei mapjes
  met teksten.
  wat zijn dat vroeg zij.
  troostverzen, antwoordde hij, ik ben troostdichter.
  weet je, je mag er wel een uitkiezen als je wilt.
  ze liggen er speciaal voor jou.
  ja maar…
  kies er nou maar eentje uit, je mag. Echt. Waar wacht je op.
  waar wacht je op?
  ik wacht op jou…

Geef een reactie